News Flash:

Scolile din Pascani incep activitatea cu datorii

3 Septembrie 2012
619 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.7619 RON (-0.0003)
USD: 4.2322 RON (+0.0208)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
cai ferate unirea pascani
Scolile din Pascani au grave probleme financiare si vor incepe noul an scolar cu datorii. Zilele trecute, directorii scolilor au avut o intalnire cu reprezentantii primariei si principala problema discutata s-a referit la neplata datoriilor catre firmele care au executat lucrari la unitatile de invatamant. Sunt societati care au dat in judecata beneficiarii de lucrari pentru faptul ca nu si-au onorat partea financiara din contract iar la ora actuala directorii de scoli sunt tarati prin instante. Un exemplu clar in acest sens este la Colegiul Tehnic de Cai Ferate „Unirea”, care are de achitat catre o firma, pentru reabilitarea scolii, suma de 64.100 plus penalitati în valoare de 141.830 lei, iar la ora actuala cele doua institutii se afla in litigiu.

„Începând cu anul financiar 2012, unitatile scolare sunt finantate conform Legii educatiei nr.1/2011, acestea având ca surse bugetul de stat pentru finantarea de baza (din cote defalcate de TVA), bugetul local pentru finantarea complementara, iar pentru finantarea suplimentara de catre MECTS, Consiliul judetean sau local, sponsorizari, donatii. Pentru anul 2012, din finantarea per elev, guvernul a alocat un procent de 66%, sumele fiind defalcate pe cele 4 trimestre. Pentru finantarea complementara, Consiliul Local prin bugetul local a alocat o suma insuficienta pentru plata datoriilor scolilor pentru anul trecut si finantarea altor activitati conform legii educatiei. Din acest motiv, acestea au acumulat penalitati la sumele restante, iar unii furnizori au apelat la actiuni în instanta pentru recuperarea acestor sume. Investitiile, care au început în 2007 - 2008, au ramas în mare parte nefinalizate sau au fost sistate, nefiind cuprinse în lista de investitii a bugetului local. La unele dintre ele au ramas plati restante”, a explicat consilierul local PSD, Gabriela Nedelcu, membra a comisiei de invatamant din cadrul Consiliului Local. Datorita bugetului mic, Primaria Pascani nu a reusit deocamdata sa gaseasca solutii.

Elevii vor incepe anul scolar in conditii normale

Potrivit reprezentantilor unitatilor scolare din Pascani si suburbii, pana la data de 17 septembrie, cand va incepe noul an scolar, se va termina de igienizat si scolile vor fi echipate cu toate dotarile necesare. Singurele probleme sunt la Scoala generala din Gastesti si cea din Blagesti, unde grupurile sanitare lasa de dorit. „În vederea deschiderii anului scolar 2012 - 2013, scolile au efectuat în cea mai mare parte igienizarea si reparatiile curente, astfel încât nu exista nicio unitate scolara fara autorizatie sanitara de functionare. Unitatile scolare care au clase pregatitoare au amenajat salile de clasa si au achizitionat mobilierul specific”, a mai spus Gabriela Nedelcu. Primarul Dumitru Pantazi a precizat faptul ca va incerca ca pana la inceperea anului scolar sa sprijine cele doua scoli cu ce este necesar si cand vor fi bani la buget, vor fi trecute pe lista de prioritati.

În anul scolar 2011 - 2012 conducerile scolilor au initiat multiple proiecte noi, menite sa stimuleze interesul cadrelor didactice pentru o abordare noua a procesului de învatare si predare, centrarea lectiilor pe formarea competentelor elevilor. „Rezultatele elevilor nostri la concursurile nationale si internationale în anul 2011 - 2012 au demonstrat calitatea scolii pascanene, profesionalismul cadrelor didactice, talentul si eforturile acestora. Rezultatele obtinute la examenele nationale sunt bune, rata de promovabilitate la acestea fiind peste media la nivelul tarii si a judetului Iasi, dar rezultatele mai slabe ale elevilor, în special la examenul de bacalaureat, ne arata ca trebuie insistat mai mult în pregatirea acestora. Activitatea complexa si bogata a scolilor din Pascani din anul 2011 - 2012 s-a derulat în contextul unei situatii economice, politice si sociale destul de dificile, iar cu toate acestea, directorii si dascalii nostri au dat dovada de maturitate, întelepciune si profesionalism pentru a lucra într-un climat de respect si apreciere a muncii”, a mai incheiat consiliera PSD, Gabriela Nedelcu, directorul Scolii Speciale din Pascani.

La nivelul municipiului Pascani exista 18 institutii de invatamânt dintre care 16 sunt de stat si doua sunt private.

consiliera psd gabriela nedelcu municipiului pascani
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Pascani.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1468 (s) | 35 queries | Mysql time :0.037521 (s)