News Flash:

Senzational! Peste 100.000 de ieseni se vor muta in acest nou cartier al orasului. Va avea stadion si bazin olimpic - GALERIE FOTO

13 Februarie 2017
180 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.6605 RON (+0.0077)
USD: 4.1120 RON (+0.0247)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Iasi
• Un cartier de dimensiuni impresionante va fi construit intr-o parte a orasului Iasi care a functionat in trecut ca zona industriala • Planurile propuse de arhitecti pentru modernizarea si reconversia acestei zone urmaresc investitii majore în infrastructura, in dezvoltarea imobiliara si o baza sportiva de interes regional care va include stadion, sala de sport si bazin olimpic • Pe langa cele peste 30 mii locuinte in care se vor muta aproximativ 100 mii de persoane, planul de dezvoltare urbana urmareste si crearea unui nou centru de cartier cu un parc amenajat pe fostele depozite CFR si de-a lungul raului Bahlui
 
Autoritatile au planuri marete pentru una dintre cele mai putin dezvoltate zone ale orasului. Este vorba despre portiunea cuprinsa in cartierele Pacurari - Canta - Dacia - Alexandru cel Bun - Cicoarei, asezata de-a lungul raului Bahlui si care, dintr-o serie lunga de motive, este oarecum izolata de zona central-istorica si de multe obiective economice ale Iasului. Aceasta parte a orasului are o perspectiva favorabila prin rezerva de teren pe care o detine, probabil cea mai mare rezerva de teren a municipalitatii, dar care necesita investitii majore în infrastructura

Conform noului Plan Urbanistic General al municipiului Iasi care ar urma sa intre in vigoare in curand, pe aceasta axa este prevazuta o dezvoltare imobiliara în prelungirea cartierului Dacia, precum si o baza sportiva de interes regional care va include stadion, sala de sport si bazin olimpic. Totodata, aici este prevazuta amenajarea unei zone verzi de agrement, dar si sistematizarea si indiguirea Bahluiului. 
 
Se demoleaza halele industriale si se contruiesc locuinte noi
 
Conform planurilor edilitare, zona industriala Canta - Tigarete se va reloca în zona industriala Tutora facând loc dotarilor de servicii si Interprinderi Mici si mijlocii. Astfel, cartierele existente - Alexandru cel Bun, Mircea cel Batrân si Dacia se vor reabilita prin valorificarea incintelor si interzicerea îndesirilor si a supraetajarilor.

În ceea ce priveste planul de dezvoltare, în etapa I se propune edificarea de locuinte colective în fostele zone industriale din Pacurari (adiacent DN 28). In aceasta zona, ce era in trecut zona industriala, pe o suprafata de 110 ha se prevede o noua destinatie, de locuinte colective. Este vorba despre construirea a 31.000 apatamente care vor deservi pentru circa 93.000 locuitori. Totodata, aici este prevazuta amenajarea unei zone verzi de agrement.
 
Aici va fi amenajat si un nou centru de cartier. Aceste masuri vor fi luate deoarece, in prezent, majoritatea ansamblurilor industriale ocupa si închid suprafete întinse din interiorul orasului, blocând astfel relatii importante între zone învecinate si oprind dezvoltarea acestora (ex.: legatura traditionala între cartierul Pacurari si cartierele de pe malul sau Nordic al Bahluiului – Dacia si Al. cel Bun, în lungul caii ferate, este obturata de zona industriala Pacurari-Tigarete).
 
Triajul Garii Iasi, transformat intr-un imens parc de agrement
 
In momentul de fata, calea ferata si instalatiile aferente (triaje, suprafete virane, depozite CFR, etc.) sunt traversabile în putine puncte si constituie, de aceea, cea mai puternica limita vizuala si functionala din oras. Traseele feroviare decupeaza si divizeaza orasul în zone aflate de o parte si de alta a liniei, izolând astfel întregi cartiere de locuinte fata de zona centrala. Cursul Bahluiului conditioneaza de asemenea legaturi în cadrul orasului, prin lipsa podurilor (a se vedea lipsa legaturilor facile dintre zona Cicoarei - ses Bahlui si restul orasului). Din aceste motive, autoritatile urmaresc crearea unor legaturi moderne intre aceste zone izolate, prin amenajarea de alei pietonale, pasaje si pasarele. 

"Triajul Garii Centrale, abandonat în mare parte se va asana prin reconversie într-un parc central cu dotari aferente de agrement. Disfunctia creata de traversarea acestei zone de cale ferata se va corecta fie prin amplasarea acesteia în subteran, fie acoperirea cu o sosea de mare viteza. Linia ferata va fi eficientizata prin crearea unei linii de tren urban cu legaturi rapide în zona metropolitana", se specifica in noul PUG al municipiului Iasi.
 
Se propune realizarea unui canal navigabil spre Prut
 
Segmentul estic al acestei axe de dezvoltare în lungul râului Bahlui se prefigureaza ca o zona industriala si de deschidere catre teritoriul extracomunitar - Republica Moldova si Ucraina. 

"Zona industriala traditionala si structurata adecvat trebuie reabilitata prin insertii de industrii moderne, relocari din alte zone, reconfigurarea tramei stradale si redimensionarea loturilor în concordanta cu noile industrii, reconversia caii ferate uzinale în parte a trenului urban. Râul Bahlui se va canaliza si sistematiza pe ultima portiune de intravilan în vederea unei interventii hidrotehnice majore - portul comercial si canalul navigabil spre Prut. Se vor interzice dezvoltarea unor zone de locuinte în acest areal, iar cele existente vor fi refunctionalizate", au mai precizat expertii care au lucrat la PUG-ul orasului.

Galerie Foto


pacurari bahlui infrastructura iasi stadion dezvoltare dacia cicoarei
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Pascani.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1878 (s) | 28 queries | Mysql time :0.041114 (s)