News Flash:

STENOGRAME. Primarul Bacăului, arestat pentru 30 de zile. Cum s-a întalnit cu martorii din dosar: ”Şefu’ ! Da’ cand sunteţi toţi trei ca să vă iau pe toţi!”.”Pe aicea-i o grămadă de presă!”

1 Iulie 2014
526 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.7081 RON (+0.0106)
USD: 4.1377 RON (+0.0185)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
steno
Romeo Stavarache, primarul PNL al Bacaului, dar și Liviu Goian și Liviu Cenușă a fost încarcerat astăzi pentru încălcarea controlului judiciar.

Primarul municipiului Bacău, Romeo Stavarache, precum și cei doi oameni de afaceri Liviu Cenușă și Liviu Goian, reținuți joia trecută pentru luare de mită de către procurorii DNA au fost aduși astăzi la Curtea de Apel Bacău, unde magistrații au dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile. Potrivit anchetatorilor, cei trei ar fi încălcat condițiile de eliberare sub control judiciar stabilite de magistrații instituției judecătorești.

Romeo Stavarache, Liviu Cenușă și Liviu Goian ar fi părăsit împreună în același autoturism sediul poliției municipale în seara în care au fost eliberați, ceea ce încalcă decizia judecătorească conform căreia acestora li s-a interzis să se întâlnească după eliberarea condiționată.

 

Hotărârea de cercetare sub control judiciar a fost pronunţată în camera de consiliu la data de 26.06.2014, ora 22,10, în prezenţa inculpaţilor reţinuţi.

”Verificând din oficiu modul de respectare de către inculpaţii Stavarache Romeo, Cenuşă Liviu Vasile şi Goian Liviu a obligaţiilor  impuse de judecătorul de drepturi şi libertăţi, constat că aceştia au încălcat cu rea-credinţă obligaţia de a nu se apropia şi de a nu comunica cu ceilalţi coinculpaţi.În acest context, în timp ce se afla încă în sediul poliţiei, la ora 22:49:05 inculpatul Stavarache Romeo l-a contactat telefonic pe fiul coinculpatului Goian Liviu, Goian Claudiu Robert, între cei doi fiind purtată următoarea convorbire”, susțin anchetatorii

STENOGRAME

Claudiu Robert Goian: Alo!

Romeo Stavarache: Alo! CLAUDIU!

Claudiu Robert Goian: Da şefu’ !

Romeo Stavarache: Vino să-l iei pe taică-tu la Poliţia...

Romeo Stavarache: În faţă acolo!

Claudiu Robert Goian: Da! Ştiu! Da, da, da! Da’...plec...Şi de acolo vă ia şi pe dumneavoastră, da?

Romeo Stavarache: Nu! Acuma problema-i aşa: Ăă...o să dau telefon să vină! Nu! Eu vin...ies ...ei ies pe-acolo să nu-i vadă nimenea, eu tre’ să dau declaraţie la presă, că n-am cum! Ştii? Da? Mă...mă duc şi dau la...la Municipiu! Mă duc la Municipiu şi să...văd cine vine să mă ia de acolo. Da!

Claudiu Robert Goian: Şefu’! BOBY e cu mine şi cu băiatu’ lu’...lu’ LIVIU. Da’...o singură chestie! Pe aicea-i o grămadă de presă!

Claudiu Robert Goian: Da!, de asta tot noi încercăm să vă scoatem din ...declaraţii. Mai bine ieşiţi şi dumneavoastră acolo şi-i daţi mâine, frumos, la costum, în Primărie şi...

Romeo Stavarache: Da! Corect! Haide să ieşim...

Claudiu Robert Goian: Ok?

Romeo Stavarache: ...[neinteligibil – n.n.]...

Claudiu Robert Goian: Şefu’ ! Şefu’!

Romeo Stavarache: Da! Zi-i !

Claudiu Robert Goian: Vin...Vin doar...ăă...îmi daţi beep când sunteţi gata? Veniţi, v-am luat şi-am plecat! Nu mai stăm! Da?

Romeo Stavarache: La Municipiu! La Municipiu!

Claudiu Robert Goian: Şefu’ ! Da’ când sunteţi toţi trei ca să vă iau pe toţi!

Romeo Stavarache: Perfect!

Claudiu Robert Goian: Vă iau doar eu şi...Da? Ok!

Romeo Stavarache: Aa! Tu vii la Judeţ ! La Judeţ vii!

Claudiu Robert Goian: La Judeţ! Corect, corect, corect!

Romeo Stavarache: Da!

Claudiu Robert Goian: Îmi daţi beep când...

Romeo Stavarache: Ei, da’ ce? Da! La Judeţ! Tu unde eşti? Unde eşti acuma?

Claudiu Robert Goian: La Municipiu!

Romeo Stavarache: Eşti la Municipiu, da? Ăă...Stai un pic! Nu! ...[

Claudiu Robert Goian: Şefu’ ! Dumneavoastră sunteţi gata acuma?

Romeo Stavarache: Eu sunt gata, mă! Dar...ăă...ieşim să vedem! Dacă ne dă voie să ieşim pe-acolo!

Claudiu Robert Goian: Păi vorbi.... Rugaţi-i să ...să ieşiţi pe-acolo, da? Şi...şi când sunteţi gata, eu am venit, v-aţi urcat în maşină ş-am plecat!
...[timp de 6 secunde nu se aude nicio replică – n.n.]...

Romeo Stavarache: Da! Acuma! Ok! Vii la Judeţ! Vii la Judeţ! În faţă la Judeţ, da?

Claudiu Robert Goian: Da, da! Să ieşiţi repede !

Romeo Stavarache: Da, da! Imediat! Da’ sunt şi-aicea? Sunt şi-aicea?

Claudiu Robert Goian: Acolo nu sunt! Acolo nu sunt!

Romeo Stavarache: Da, da! Hai! Pa! Acuma! Hai! Hai c-acuma ieşim! Bine! Pa! Pa!

La ora 22.52.36, aflându-se la ieşirea din sediul IPJ Bacău, inculpatul Stavarache Romeo l-a contactat din nou pe Goian Claudiu Robert cu care a purtat următorul dialog:

Claudiu Robert Goian: Da şefu’ ! Îs în faţă! Haideţi!

Romeo Stavarache: Hai! Gata! Hai!

Potrivit imaginilor înregistrate de camera de supraveghere situată la ieşirea din sediul IPJ Bacău, cei trei inculpaţi au părăsit în acelaşi timp sediul instituţiei şi s-au urcat toţi trei în autoturismul condus de Goian Claudiu Robert care îi aştepta în faţa porţii de acces. Conform acestor înregistrări, autoturismul în care se aflau cei trei inculpaţi a început deplasarea la ora 22:52. În timp ce se aflau în autoturism, inculpatul Cenuşă Liviu Vasile, utilizând telefonul aparţinând inculpatului Stavarache Romeo, la ora 22:56:55 a apelat-o pe soţia sa, Cenuşă Carmen Gabriela cu care a purtat următoarea discuţie:

Carmen Gabriela Cenușă: Da?

Liviu Vasile Cenușă: Bună iubita!

Carmen Gabriela Cenușă: Bună iubitule! Unde eşti?

Liviu Vasile Cenușă: Uite, mă plimb prin oraş ...[râde– n.n.]...cu

primaru’ şi cu LIVIU! ...[râde– n.n.]...

Carmen Gabriela Cenușă: Da?

Liviu Vasile Cenușă: Îhî!

Carmen Gabriela Cenușă: Cine...conduce?

Liviu Vasile Cenușă: CLAUDIU conduce.

Carmen Gabriela Cenușă: CLAUDIU? Da’ ALEXANDRU unde-i?

Liviu Vasile Cenușă: Nu ştiu unde-i? Unde-i ALEXANDRU!

Carmen Gabriela Cenușă: Cum? Da’ ALEXANDRU v-o aşteptat

Liviu Vasile Cenușă: Ăă!! Da’ noi am ieşit pe-ascuns, mă! Dă-i telefon, sună-l, că vin acasă!

Carmen Gabriela Cenușă: Unde acasă? Acasă la noi?

Liviu Vasile Cenușă: Da! Da, da!

Carmen Gabriela Cenușă: Da’ n-ai cheie, n-ai nimic! Unde?

Liviu Vasile Cenușă: Da’ tu unde eşti?

Carmen Gabriela Cenușă: Eu sunt la ANCA!

Liviu Vasile Cenușă: Aa! Păi şi eu am ajuns acuma la ANCA! Bun!

Carmen Gabriela Cenușă: Da? Bun! Hai la ANCA!

Liviu Vasile Cenușă: ...[râde– n.n.]... Bine!

Carmen Gabriela Cenușă: Hai la ANCA! Bun! Hai! Îs la poartă!

Liviu Vasile Cenușă: Te-am pupat! Pa!

Carmen Gabriela Cenușă: Hai!

Liviu Vasile Cenușă: ...[se adresează unei alte persoane– n.n.]...Măi! Am voie să ...? O seară bună! Măi, mulţumim!

Carmen Gabriela Cenușă: Hai! Hai, hai, hai! Veniţi rapid! Hai!

Din coroborarea conţinutului convorbirilor telefonice cu imaginele înregistrate de camera de luat vederi de la sediul IPJ Bacău şi înscrisurile înaintate de Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă rezultă că inculpaţii Stavarache Romeo, Cenuşă Liviu Vasile şi Goian Liviu au părăsit împreună sediul IPJ Bacău, s-au urcat în acelaşi autoturism şi s-au deplasat cu acesta la domiciliul celui dintâi. În această locaţie se aflau şi soţiile inculpaţilor Stavarache Romeo şi Cenuşă Liviu Vasile, Stavarache Anca respectiv enuşă Carmen Gabriela. Inculpaţii Stavarache Romeo şi Cenuşă Liviu Vasile au coborât împreună din autoturism şi au rămas la domiciliul celui dintâi.

”Din conţinutul convorbirilor telefonice rezultă şi reau-credinţă a celor trei inculpaţi. Astfel, toţi inculpaţii au avut posibilitatea efectivă de a părăsi separat sediul Poliţiei municipiului Bacău, fiind aşteptaţi fiecare de câte un
autoturism condus de şofer (pentru inculpatul Stavarache Romeo) sau membrii familiei (pentru inculpaţii Cenuşă Liviu Vasile şi Goian Liviu). Pe de altă parte, inculpaţii au realizat că încalcă obligaţia stabilită de judecător, fiind ironici cu privire la acest aspect: „Am voie să ...?”, „Uite, mă plimb prin oraş ...[râde– n.n.]...cu primaru’ şi cu LIVIU! ...[râde– n.n.]....Aşa fiind, întrucât inculpaţii Stavarache Romeo, Cenuşă Liviu Vasile şi Goian Liviu au încălcat cu rea-credinţă obligaţia impusă de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Curţii de Apel Bacău, prin măsura preventivă sus menţionată, apreciem că se impune înlocuirea măsurii controlului judiciar cu măsura arestării preventive. Apreciem că măsura solicitată este necesară în scopul asigurării bunei desfăşurări a procesului penal, din atitudinea inculpaţilor rezultând că aceştia nu înţeleg să respecte obligaţiile dispuse de judecător în considerarea acestui scop. Contrar obligaţiilor impuse explicit de judecătorul de drepturi şi libertăţi, inculpaţii Stavarache Romeo, Cenuşă Liviu Vasile şi Goian Liviu au stat împreună şi au comunicat direct între ei, după mai puţin de o oră de la aducerea la cunoştinţă a interdicţiei exprese din conţinutul hotărârii de punere în libertate. Aşa fiind, nu rezultă garanţii că în viitor inculpaţii vor respecta obligaţiile impuse”,se mai arată în referatul procurorilor..

”Dosarul Stavarache”

Primarul Bacăului, Romeo Stavarache, s-a prezent luni la sediul poliției municipiului potrivit obligației survenite ca urmare a deciziei Curții de Apel Bacău de a-l elibera sub control judiciar. Aceasta a fost prima prezentare a lui Stavarache la poliție în cadrul măsurii de control judiciar decisă joi.

Potrivit hotărârii judecătorești, Romeo Stavarache și ceilalți doi suspecți reținuți împreună cu acesta, oamenii de afaceri Liviu Cenușă și Liviu Goian, proprietari de firme media în județul Bacău, trebuie să se prezinte la organele de cercetare sau la instanță ori de câte ori sunt chemați, să nu ia legătura unul cu altul și cu ceilalți coinculpați sau martori, să nu părăsească țara fără să anunțe și să se prezinte la poliție după un program stabilit.

Până la o soluție definitivă, pentru că hotărârea instanței a fost contestată, polițiștii băcăuani au hotărât ca primarul Romeo Stavarache să se prezinte la sediul instituției pentru supraveghere de două ori pe săptămână.

Romeo Stavarache fusese reținut joi de procurorii DNA, alături de cei doi oameni de afaceri, fiind suspectați de mai multe fapte de corupție.

Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada 2008 — 2011, Romeo Stavarache, direct sau prin intermediul celorlalți doi inculpați, a pretins și primit de la patru oameni de afaceri mai multe sume de bani.

Astfel, la începutul anului 2008, primarul a pretins de la administratorul unor societăți comerciale să îi fie remis 50% din valoarea decontată de Primăria Bacău aferentă fiecărui stâlp de iluminat public la care firma administrată de acesta efectua lucrări în baza contractului încheiat cu această instituție, valoare ce era de 38 de euro/stâlp.

În baza acestei solicitări, în perioada martie 2008 — octombrie 2011, Romeo Stavarache a primit, prin intermediul mai multor societăți comerciale și asociații sportive, suma totală de 810.670 lei.

În luna ianuarie 2009, Romeo Stavarache a pretins de la un alt om de afaceri suma de 150.000 de lei, pentru ca societății comerciale administrate de acesta să îi fie atribuit un contract privind executarea de lucrări tehnico-edilitare. Banii au fost primiți în două tranșe, prin intermediul unei asociații sportive.

În luna aprilie 2009, Romeo Stavarache a pretins de la același om de afaceri, 10% din valoarea unui contract de antrepriză generală încheiat între această societate și Agenția Națională pentru Locuințe București, având ca obiect construcția unui bloc cu 45 de locuințe în Bacău, lucrare în valoare de 2.688.769,90 euro, inclusiv TVA.

În baza acestei solicitări, în perioada aprilie 2008 — septembrie 2011, Romeo Stavarache a primit de la omul de afaceri, prin intermediul mai multor societăți comerciale și asociații sportive, suma totală de 1.259.789,03 lei.

De asemenea, în luna martie 2010, Romeo Stavarache i-a solicitat administratorului unei societăți comerciale să încheie contracte de publicitate cu o anumită firmă, pentru ca primăria să își execute în mod corespunzător obligațiile ce decurgeau din contractul de gestiune al serviciului public de salubrizare a municipiului Bacău încheiat cu această societate. În baza acestei solicitări, au fost încheiate două contracte în lunile martie 2010 și aprilie 2011, în baza cărora omul de afaceri a plătit sumele de 40.000 lei și, respectiv, 30.000 lei.

În perioada martie — aprilie 2009, împreună cu o altă persoană, Romeo Stavarache i-a solicitat unui om de afaceri suma de 100.000 lei cu titlu de sponsorizare a unei asociații sportive, în schimbul eliberării unui certificat de urbanism, bani care au fost primiți în data de 24 aprilie 2009. În dosar se desfășoară cercetări și cu privire la alte persoane.

În cauză procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informații și al Direcției Generale Anticorupție Bacău din cadrul MAI.


stenograme dosarul stavarache
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Pascani.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1608 (s) | 35 queries | Mysql time :0.024097 (s)