News Flash:

Ştii cat ai economisi dacă te-ai lăsa de fumat? CAT SĂ-ȚI IEI MAȘINĂ!

2 Februarie 2016
359 Vizualizari | 0 Comentarii
fumat

Dacă bolile la care te expui nu te conving să te laşi de fumat, poate merge dacă te gândeşti la partea financiară. Cu un calcul simplu, poţi afla câţi bani “zboară” din buzunarul tău în fiecare lună – nu mai puţin de 464 de lei, dacă în fiecare zi cumperi un pachet de ţigări, la un preţ de 16 lei. Banii puşi la ciorap timp de cinci ani ți-ar ajunge pentru o maşină, avansul la un apartament Prima Casă sau pentru o vacanţă romantică.

Cu banii strânși pe o lună, de exemplu, poți plăti întreţinerea pe o lună la un apartament de 2 camere sau îți poți lua un bilet de avion, dus-întors, Bucureşti- Paris. Dacă timp de un an de zile nu te atingi de aceşti bani, vei economisi 5.840 de lei, cu care poți merge într-o croazieră de 8 zile în Havana, Jamaica, Insulele Cayman sau Mexic, de exemplu. Preţul porneşte de la 5.530 lei, potrivit digi24.ro. Dacă o ţii tot aşa, în cinci ani îți cumperi o maşină nou-nouţă, de producţie autohtonă.

Un pachet cu 20 de ţigarete abia că le ajunge pe zi fumătorilor din România care dau, în medie, zilnic, 12 lei pentru a-şi satisface plăcerea de a inhala fumul nociv al tutunului. În timp, viciul ajunge nu doar să le “ardă” buzunarele, dar conduce şi la apariţia multor boli fatale. “La fiecare 15 minute, un român moare din cauza fumatului.

Milioane de tineri din lumea întreagă se apucă de fumat, după ce văd filme cu personaje fumătoare, potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Astfel, OMS a lansat un apel la adresa autorităților ca să implementeze o noi reguli pentru filmele în care apar scene cu fumători. Câteva țări au luat deja măsuri. Astfel, în China nu se mai filmează scene în care se fumează „excesiv”, iar India a stabilit noi reguli pentru aceste imagini și afișarea mărcilor în secvențe din filme și programe televizate, a preciazat Armando Peruga, managerului inițiativei OMS „Fără tutun”.

Studiile din Statele Unite ale Americii (SUA) au arătat că fumătorii de pe marile ecrane sunt responsabili pentru 37 % dintre noii adolescenți fumători anual. În 2016, Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor a arătat că șase milioane de tineri s-au apucat de fumat după ce au văzut la televizor fumători. Mai mult, dintre aceștia două milioane vor muri din cauza bolilor provocate de consumul de tutun.

În 2014, 44% dintre filmele de la Hollywod conțineau scene din fumători. De asemenea, multe filme produse în afara SUA conțineau scene cu țigări. Studiile au arătat că imagini cu tutun au fost descoperite în filme produse în Germania, Islanda, Polonia, Olanda și Marea Britanie.

Măsurile recomandate de OMS:

– impunerea unei milite de vârstă pentru vizionarea filmelor în care apar scene cu tutun

– precizarea la finalul peliculei că producătorul filmului nu a primit niciun beneficiu pentru scenele cu tutun filmate

– interzicerea difuzării mărcii de tutun în filme

– reclame anti-tutun înainte de difuzarea unui film în care apar scene cu fumători.

sursa: libertatea.ro 

Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Pascani.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1136 (s) | 35 queries | Mysql time :0.024738 (s)