News Flash:

Torționarul Alexandru Vișinescu, la judecata Inaltei Curți. La ultimul termen, Vișinescu a refuzat să dea declarații

27 Ianuarie 2016
245 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.6975 RON (0.0000)
USD: 4.1192 RON (0.0000)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Alexandru Visinescu
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a judecat un nou termen în dosarul în care fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat Alexandru Vişinescu a fost condamnat în primă instanţă la 20 de ani de închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de tratamente neomenoase. Sentinţa a fost dată pe 24 iulie 2015 de Curtea de Apel Bucureşti, însă Alexandru Vişinescu a atacat decizia cu apel.
UPDATE Alexandru  Vișinescu a precizat în fața judecătorilor că nu dă nicio declaraţie.
Avocatul lui cere schimbarea încadrării juridice şi depune un memoriu că nu vrea să dacă declaraţii. El are un avocat din oficiu. A arătat în fața magistraților că nu e în măsură să dea nici măcar o declaraţie scrisă din cauza situaţiei medicale. Avocatul a cerut ca Vișinescu să fie supus unei expertize psihiatrice.
Rudele victimelor au susținut că nu sunt de acord cu expertiza pentru că ar arată starea să actuală, nu discernământul pe care l-a avut acum 60 de ani.
O altă rudă a unei victime a susținut că nu are nimic împotriva, dar cere să nu fie tergiversat dosarul. Într-un final, judecătorii au respins expertiză psihiatrică pe motiv că nu este pertinentă.
Anca Cernea, urmașa unei victime a cerut daune de 20.000 de euro pentru bunicul ei şi 40.000 de euro pentru tatăl ei.
Soția fostului general Irimia a cerut daune materiale de 50.000 de euro şi 100.000 euro daune morale.
Avocata lui Visinescu a arătat că probleme sunt şi acum în penitenciarele din România şi nimeni nu îşi pune întrebări. „La Râmnicu Sărat, pereţii închisorii era foarte groşi, normal că era frig. Martorii au venit cu probe din ziare, cu articole, cărţi. Sunt opere de beletristică şi au încărcătură emoţională mare, normal. Nu mi se pare corect.

Trebuie reapreciate toate probele. Starea de singurătate, de claustrare... E clar că i-a afectat pe deţinuţi. Corneliu Coposu chiar a zis că Securitatea era cea care îl tortura”, a arătat avocata torționarului.
Pronunțarea pe aceste cereri a fost amânată pentru 10 februarie.

Degradat militar
Odată cu condamnafrea de la Curtea de Apel București, instanţa a dispus degradarea militară a lui Alexandru Vişinescu, acesta având de plătit, în solidar cu Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul de Interne şi ANP, despăgubiri de 300.000 euro către trei părţi civile, urmaşi ai deţinuţilor închişi la Râmnicu Sărat: Nicoleta Eremia - 50.000 euro, Elena Iacob - 100.000 euro şi Anca Cernea - 150.000 euro.
Alexandru Vişinescu, fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, a fost trimis în judecată pe 18 iunie 2014, de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, fiind acuzat de săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în legătură cu abuzurile exercitate asupra deţinuţilor politici.

Acuzațiile procurorilor

Procurorii susţin că, în perioada 1956 - 1963, Alexandru Vişinescu, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, a săvârşit acţiuni şi inacţiuni sistematice, care au avut ca rezultat persecutarea colectivităţii reprezentate de deţinuţii politici încarceraţi, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrângerea gravă a exercitării acestora, pe motive de ordin politic.

Astfel, deţinuţii erau supuşi unor condiţii de existenţă sau tratament de natură să ducă la distrugerea lor fizică, fără să li se asigure un minim de medicamente şi fără să li se acorde îngrijiri sau asistenţă medicală adecvate.

Condiții inumane

Totodată, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer către spitalele penitenciar, degradarea stării de sănătate a condamnaţilor prin lipsa hranei, lipsa încălzirii, pedepsele aplicate discreţionar şi abuziv, condiţiile de detenţie inumane, relele tratamente, bătaia şi alte violenţe, ignorarea adreselor şi sesizărilor formulate de deţinuţi erau tot atâtea acţiuni menite a duce la exterminarea fizică a persoanelor încarcerate.

Principalele categorii de deţinuţi aflate în penitenciar, aşa cum reiese chiar dintr-o notă a lui Vişinescu adresată Consiliului Securităţii Statului din anul 1967, erau: foşti conducători în guvernele burghezo-moşiereşti şi în conducerile PNŢ şi PNL; foşti conducători ai diverselor organizaţii subversive; foste cadre de conducere după 23 august 1944; foste cadre MAI după 23 august 1944; foşti conducători ai diverselor secte religioase; alte cazuri mai izolate.

138 de victime

"Condiţiile de viaţă din Penitenciarul Râmnicu Sărat, aşa cum reies din documente şi au fost descrise şi de foştii deţinuţi, au creat premisele apariţiei unor afecţiuni deosebit de grave, soldate în câteva cazuri cu decesul, probând natura abuzivă şi tratamentul neglijent aplicat de comandantul închisorii, lt. col. (r) Vişinescu Alexandru. Regimul impus nu asigura sub nicio formă condiţiile minime de supravieţuire pe termen lung, având în vedere că de cele mai multe ori sentinţele se întindeau pe o perioadă care depăşea 10 ani. Decesul deţinuţilor survenea, astfel, în urma unui proces lent, dar eficace, prin care aceştia erau torturaţi fizic şi psihic", susţin procurorii.

Până în prezent, au fost identificaţi 138 de deţinuţi care au trecut prin Penitenciarul Râmnicu Sărat în timpul mandatului lui Alexandru Vişinescu.

sursa: evz.ro 


update degradat militar
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Pascani.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1985 (s) | 35 queries | Mysql time :0.057307 (s)