News Flash:

Un profesor de la Universitatea Cuza din Iasi a DECIS sa rupa TACEREA! Iesenii vor ramane fara RESPIRATIE cand vor afla despre ce este vorba

1 Noiembrie 2016
739 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.6495 RON (+0.0015)
USD: 4.0769 RON (-0.0127)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
UAIC
• Unul dintre cei mai activi si directi profesori de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi a decis sa faca publice o serie de date teribile, ce privesc intreaga comunitate locala! • Fara menajamente si intr-o maniera extrem de bine argumentata si documentata stiintific, acesta prezinta elemente extrem de grave si care ar trebui sa-i puna pe ganduri pe toti iesenii, dar mai ales pe cei care coordoneaza autoritatile responsabile •  "Va rog sa-mi permiteti sa prezint câteva puncte de vedere în legatura cu un subiect extrem de delicat si de importanta majora pentru populatie, în particular pentru Iasi...", isi incepe marturia cadrul didactic 
 
Unul dintre cei mai activi si directi profesori de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iasi, anume conf. univ. dr. Silviu Gurlui de la Facultatea de Fizica, a decis sa faca publice o serie de date teribile ce privesc intreaga comunitate locala! Fara ocolisuri, dar intr-o maniera extrem de bine argumentata si documentata stiintific, acesta reliefeaza date extrem de grave si care ar trebui sa-i puna pe ganduri pe toti iesenii, dar mai ales pe cei care coordoneaza autoritatile responsabile. Ele sunt legate de POLUARE si efectele acesteia asupra iesenilor. 

Citeste si : EXCLUSIV! Un grup de ieseni a facut o descoperire unica in Europa - GALERIE FOTO, VIDEO

"Va rog sa-mi permiteti sa prezint câteva puncte de vedere în legatura cu un subiect extrem de delicat si de importanta majora pentru populatie, în particular pentru Iasi. Poluarea si efectele ireversibile pe care le provoaca sunt teme care nu trebuie neglijate. Afectiunile cardio-respiratorii sau diferitele forme de cancer tot mai agresive, cât si schimbarile meteo-climatice sunt indicatori majori pentru politicile de mediu ale Uniunii Europene (UE)! Este limpede de înteles ca poluarea si schimbarile climatice sunt teme de maxima importanta la nivel mondial si din acest motiv voi aduce câteva comentarii la: studiul privind calitatea aerului, respectiv planul de calitate a aerului în municipiul Iasi! Expunerea pe termen lung la compusi chimici precum dioxina, diminueaza imunitatea, induce dereglari ale tiroidei, diabet, endometrioza, afectarea sistemului imunitar si a sistemului nervos, central si periferic, sarcom si cloracnee... Iasul este între primele orase cele mai poluate din România. Si totusi, problemele de mediu si de poluare, efectele poluarii, sunt abordate de foarte multe colective de cercetare de prestigiu din Iasi, precum Facultatea de Fizica, Facultatea de Chimie, Facultatea de Geografie, Facultatea de Biologie, infrastructura de cercetare de top care însumeaza zeci de milioane de euro. De aici, ce statistici sunt cunoscute în Iasi privind afectiunile cardio-vasculare, ale aparatului respirator, ca rezultat al poluantilor din aer si sol? În Iasi, poluarea este cauzata, pe de o parte, de factori umani, anume industrie, trafic auto, arderi de biomasa, si pe de alta parte de factori naturali: cenusa vulcanica, praf saharian, arderi de biomasa. Rezolvarea spatio-temporala a acestor poluanti din atmosfera si întelegerea dinamicii lor pentru un areal geografic dat, reprezinta obiective strategice pentru UE. Iasul dispune de singurul echipament din România care poate investiga si monitoriza compozitia chimica a atmosferei la altitudini de pâna la zece kilometri, surse de poluare. Dar Iasul nu are harti de dispersie ale compusilor poluanti, VOC, dioxine din atmosfera, la sol si cu atât mai mult în altitudine", dezvaluie conferentiarul Gurlui. 

Citeste si : Un grup de profesori a descoperit un fenomen care va uimi mii de ieseni - FOTO
 
Iasul, plasat intr-o regiune de modificare a compozitiei atmosferice
 
Mai departe, cercetatorul arata ca Iasul se afla într-o regiune activa de modificare a compozitiei atmosferice, favorizata de directia deplasarii maselor de aer, care pot antrena foarte frecvent aerosolii proveniti din zone cu incendii importante ale unor pasuni sau paduri, în special din Rusia, Ucraina si Lituania. 

Citeste si : EXCLUSIV: O cladire simbol a Iasului, reabilitata cu tehnologii NASA - GALERIE FOTO

"Ucraina este una din tarile cu un potential nuclear foarte important. Aerosolii rezultati prin arderile de biomasa antreneaza în aer particulele radioactive adsorbite de vegetatie, aerosoli aflati la altitudini ridicate si deplasati pe distante mari, spre tarile învecinate... Particulele minerale aflate în suspensie în diferitele straturi atmosferice se pot redepune la nivelul solului sau pot genera nuclee de condensare si aerosoli în atmosfera terestra. Dinamica acestor particule este cu certitudine influentata de temperatura, umiditate, presiune, radiatie solara, regiune geografica. Toti acesti parametri influenteaza deopotriva agresivitatea particulelor minerale asupra mediului înconjurator. Studiile preliminare arata importanta acestor fenomene naturale si necesitatea unor cercetari aprofundate care reunesc deopotriva masuratori de laborator, dar si campanii de teren. Ce se poate spune despre poluarea din intersectiile: Podul de Piatra, Fundatie sau Podul Ros în diferite conditii meteorologice, anume temperatura, miscarea maselor de aer - directie, sens, viteza! Aeroportul din Iasi, prin intensificarea traficului aerian, modifica dinamica traficului auto spre Ciric si a regimului de poluare adiacent? Ce se poate afirma despre dinamica atmosferei din regiunea orasului în altitudine? Alti compusi poluanti precum dioxina vor putea fi monitorizati în sensul realizarii unor harti adecvate? Ce tehnici se vor lua în calcul pentru masuratori rapide, pentru situatii de urgenta? Se impune crearea unor statii mobile de monitorizare, la sol si în altitudine, pentru studiul dinamicii poluantilor, a particulelor submicrometrice: de origine industriala, urbana, vulcanica, sahariana, formarea si evolutia spatio-temporala a fenomenelor de nucleatie în prezenta unor compusi poluanti (ceata, grindina), dispersia compusilor poluanti, spre exemplu dioxina, SO2, CO, CO2, NOx, VOC", mai scoate la iveala cercetatorul de la Cuza. 
 
Ce trebuie facut 
 
Plecand de la toate acestea, conf. univ. dr. Silviu Gurlui vine si cu o serie de solutii care ar putea fi luate pentru a se remedia procesul galobant al poluarii care are loc in oras. 

"Se impune realizarea unei baze de date accesibila publicului, institutiilor interesate, dar mai ales comunitatii stiintifice, în scopul întelegerii unor fenomenefizico-chimice din atmosfera, de prevenire si asigurare a securitatii populatiei contra unor dezastre sau catastrofe naturale, actiunea compusilor toxici sau cu potential exploziv. Pentru diminuarea poluarii în zonele aglomerate de trafic, se impune fluidizarea traficului auto în functie de gradul de poluare si corelarea timpilor de asteptare la semafor functie de atingerea unor praguri de risc pentru poluanti nocivi la sol, dar si în altitudine. Plantele reprezinta, astazi, bioindicatori importanti si «tehnologii» de depoluare. Vegetatia aleasa în acord cu anumite clase de compusi poluanti poate fi utilizata cu succes în Iasi pentru reducerea poluarii. Este una din metodele cele mai simple si mai ieftine! Antrenarea resurselor de cercetare din Centrul Universitar. Iasul dispune de o forta si un potential de cercetare de prim rang în România. Din pacate, resursele umane si materiale nu sunt pe deplin optimizate. Promovarea politicilor de mediu în mass-media locala si educarea populatiei pentru pastrarea unui mediu curat", concluzioneaza Gurlui. 

Citeste si : Fulgere in laborator la Facultatea de Fizica de la Cuza! 

Galerie Foto

1_conf._univ_._dr_._Silviu_Gurlui_

uaic poluare calitatea aerului iasi dioxina trafic atmosfera voc
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Pascani.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1775 (s) | 28 queries | Mysql time :0.042525 (s)