News Flash:

UNIC in Romania! Un profesor valoros de la Universitatea Cuza a DESCIFRAT un document SENZATIONAL - GALERIE FOTO

19 August 2016
290 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.6485 RON (-0.0120)
USD: 4.0861 RON (-0.0259)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
colosseum
• Descoperire arheologica unica facuta in apropierea Marii Negre! • Este vorba despre o inscriptie care dateaza din timpul Imperiului Roman • Pentru prima data, dupa aproape un sfert de secol de la demararea cercetarilor in Dobrogea, a iesit asa ceva la iveala! • Este vorba despre o piatra care a fost ridicata în timpul domniei comune a împaratilor Constantin I cel Mare si Licinius, care si-au asociat fiii la domnie, între anii 317-324 dupa Hristos • Avand in vedere ca aceasta prezenta o inscriptie extrem de interesanta, prof. univ. dr. Lucretiu-Ion Birliba, valoros si reputat cadru didactic si cercetator pentru Istoria Antica, respectiv prodecan al Facultatii de Istorie de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza, a fost solicitat pentru a descifra textul de pe acest artefact 

O noua valoroasa descoperire arheologica pe teritoriul Romaniei a fost facuta in localitatea Isaccea, oras în judetul Tulcea - Dobrogea. In acest context, prof. univ. dr. Lucretiu-Ion Birliba, valoros si reputat cadru didactic si cercetator pentru Istoria Antica, respectiv prodecan al Facultatii de Istorie de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC), a fost solicitat pentru a descifra textul plasat pe artefactul gasit in apropierea Marii Negre. 

Citeste si : Dezvaluiri unice facute de un iesean! Nimeni nu credea ca exista asa ceva - GALERIE FOTO Inscriptie ce dateaza din timpul Imperiului Roman

Intreaga actiune a fost coordonata de Institutul de Cercetari Eco-Muzeale (ICEM) Gavrila Simion din Tulcea, entitate ce a anuntat descoperirea primului document epigrafic la Cetatea Noviodunum. 

"Cetatea Noviodunum este situata în punctul «Pontonul Vechi» sau «Eski Kale», în Limba turca Cetatea Veche, la aproximativ doi kilometri de orasul Isaccea, pe unpromontoriu, în apropierea unuia dintre cele mai importante vaduri ale Dunarii, de pe cursul sau inferior. Astfel, la finele saptamânii trecute, odata cu scaderea cotelor Dunarii, la o atenta cercetare a zonei de la Pontonul Vechi, am descoperit o coloana din calcar, care prezenta o inscriptie. Având în vedere ca zona este tranzitata de mijloace auto si atelaje, am luat decizia salvarii artefactului. În acest sens, a fost realizata o caseta, fiind scoasa coloana, care era «prinsa» într-un strat de aluviuni. Descoperirea semnalata de apele Dunarii, reprezinta un stâlp miliar, care are 1.40 m înaltime si o inscriptie în Limba latina. Existenta unor edificii în punctul Pontonul Vechi nu este surprinzatoare, întrucât a fost semnalata prima data în anul 2003, apoi observatiile au continuat în 2005, dar oscilatiile nivelului Dunarii si aluviunile depuse de aceasta au facut imposibila o continuare a cercetarilor. Inscriptia reprezinta primul document epigrafic descoperit la Cetatea Noviodunum în cei 21 de ani de când au fost reluate cercetarile arheologice", anunta dr. Aurel-Daniel Stanica, sef Birou Arheologie Preventiva în cadrul ICEM Tulcea. 

Citeste si : Descoperire incredibila! Minunea are 3.000 de ani, dimensiunile unei piramide egiptene si ar putea fi plina cu aurPiatra ridicata în timpul domniei unor mari împarati romani 

Pe acest plan, prof. univ. dr. Lucretiu Ion Barliba a reliefat ca este vorba de o piatra ce a fost ridicata în timpul domniei comune a împaratilor Constantin I cel Mare si Licinius, care si-au asociat fiii la domnie, între anii 317-324 dupa Hristos. 

Citeste si : EXCLUSIV! Un grup de ieseni a facut o descoperire unica in Europa - GALERIE FOTO, VIDEO 

"Inscriptia descoperita la Noviodunum reprezinta o borna miliara, cu alte cuvinte o piatra care marca distanta dintr-o localitate spre alta (echivalentul bornelor kilometrice de astazi). Cuvântul miliar provine de la millia (o mie, din latina), echivalentul unei mile latine (ceva mai mult de 14 kilometri). Piatra a fost ridicata în timpul domniei comune a împaratilor Constantin I (cel Mare) si Licinius, care si-au asociat fiii la domnie, între anii 317-324 dupa Hristos. Borna miliara atesta, de obicei, o reparatie sau o refacere a drumului în timpul unei domnii. Noviodunum (actuala Isaccea, judetul Tulcea) a constituit în Epoca romana timpurie sediul flotei dunarene (classis Flavia Moesica), pentru ca în Epoca romana târzie (de când dateaza inscriptia de fata) sa fie ocupata de alte unitati militare, precum Legio I Iovia. Fiind un punct militar si strategic important, era firesc ca de aici sa porneasca drumuri care legau cetatea de alte orase sau localitati importante ale provinciei Scythia (corespunzatoare teritorial Dobrogei de astazi), organizata în vremea lui Diocletian. Diocletian a initiat un amplu program de refacere si reparare a drumurilor, mai ales în punctele strategice. Opera lui edilitara a fost continuata de Constantin si Licinius; provincia Scythia a reprezentat un teritoriu important, careia ei i-au acordat o atentie deosebita, asa cum rezulta si din alte inscriptii descoperite pe teritoriul Dobrogei, cum ar fi, de exemplu, una care atesta refacerea cetatii Tropaeum, azi Adamclisi, dupa ce armata imperiala i-a învins pe goti. Borna miliara de la Noviodunum reprezinta prima de acest fel de epoca târzie din cetate si arata importanta strategica de care s-a bucurat orasul si în aceasta perioada", explica profesorul Birliba. 

descoperire arheologica tulcea uaic cetatea veche isaccea promontoriu
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Pascani.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1773 (s) | 24 queries | Mysql time :0.029299 (s)