News Flash:

Uniunea Naţională a Judecătorilor din Romania acuză ministrul Justiţiei de INTIMIDARE şi PRESIUNE la adresa judecătorilor

7 Februarie 2016
340 Vizualizari | 0 Comentarii
Raluca Pruna
Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) a transmis printr-un comunicat un prim raspuns ministrului Justitţiei Raluca Prună, după ce aceasta a declarat că existenţa acoperitilor printre magistrati nu este o problemă a sistemului judiciar din România.
Într-un interviu acordat Revistei 22, Raluca Prună a repetat afirmaţia unor membri CSM potrivit cărora judecătorii care cer clarificari despre acest subiect ar trebui chemati la CSM sa dea "explicaţii".

"O astfel de afirmaţie nu poate fi citită decât ca o formă de intimidare şi presiune la adresa judecătorilor care cer răspunsuri la întrebări legitime, întrebări ce au directă legătura cu independenţa justiţiei şi funcţionarea sistemului judiciar", se arată în comunicatul UNJR.

"Acest gen de afirmaţii, precum cele ale doamnei ministru, la fel ca şi afirmaţiile unor membrii CSM sau jurnalişti din presa, care bagatelizează subiectul acoperiţilor din justiţie mutându-l în spaţiul disputelor personale, sunt cele care aduc atingere imaginii justiţiei, sporind suspiciunile în loc să ofere clarificări.

Independenţa justiţiei nu este un moft nici al CSM şi nici al Ministrului Justiţiei, ci un drept al fiecărui cetăţean de a fi judecat de un judecător independent şi imparţial.

Obligaţia de a înlătura orice dubiu asupra existenţei acoperilor printre magistraţi revenea nu judecătorilor, ci instituţiilor abilitate, în special CSM şi CSAT, care trebuiau deja să fi făcut publice acele decizii.

Judecători fiind, ne supunem numai legii, de aceea nu putem admite că, într-un stat democratic care trebuie să respecte principiul separaţiei puterilor în stat, justiţia să facă obiectul unor hotărâri secrete.

Până când aceste probleme nu vor fi clarificate, în mod transparent şi fără echivoc, vom continua demersurile începute, în ciuda presiunilor şi a insinuărilor cu nuanţe calomnioase apărute în presă.

Demersul nu e nou, UNJR fiind organizaţia care de ani de zile a solicitat o lege a lustraţiei astfel încât toţi colaboratorii regimului comunist să fie excluşi din magistratura. Tot UNJR a cerut ca să fie lămurită problemă legată de arhivă SIPA. Nu în ultimul rând, UNJR s-a opus în 2009 înfiinţării unui nou serviciu secret la ministerul justiţiei", mai precizează sursa citată. 

sursa: evz.ro 

Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Pascani.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1650 (s) | 35 queries | Mysql time :0.028218 (s)